Șantierele Parohiei Brâncoveanu – Berceni

Comunitatea Parohiei Constantin Brâncoveanu – Berceni din Capitală demonstrează că prin jertfă și chibzuință se poate construi o biserică și în timp de criză economică. Preoții slujitori, mânați și de avântul enoriașilor, au reușit să ridice biserica până la acoperiș, urmând ca în această vară să construiască turla mare și să acopere sfântul locaș. Totodată, ei zidesc și comunitatea din jurul șantierului, prin catehizare.

Biserica Parohiei Constantin Brâncoveanu din cartierul Berceni al Capitalei se ridică pe un petic de pământ, ascunsă printre copaci, case, magazine de cartier și diferite ateliere, pe strada Râul Mara, la doi pași de marele bulevard Constantin Brâncoveanu. Actuala biserică a „înghițit” efectiv vechea biserică închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena, care au devenit și ocrotitorii noului locaș. Când au început lucrările de construcție, s-a luat hotărârea ca biserica nouă să se ridice în jurul locașului de închinare ce a deservit parohia încă din anul 1948. Atunci s-a înfiin­țat parohia, transformându-se în locaș de închinare magazia folosită pentru depozitarea armamentului de către soldații nemți. Mică, dar potrivită pentru puți­nele familii care formau atunci parohia, cu timpul, când Bucu­reștiul s-a mărit, depășindu-și cu mult limitele, fosta magazie transformată în Casa Domnului s-a dovedit neîncăpătoare.

Dacă sub regimul comunist ridicarea unei noi biserici nu a fost cu putință, enoriașii au trebuit să aștepte anul 2005 pentru a-și vedea mugurul rugăciunilor. De atunci le este împreună rugător și ocrotitor și Sfântul Ioan Rusul. Înălțată până la nivelul ferestrelor, construcția noii biserici a intrat în impas la trei ani de la demararea șantierului, dar a luat un avânt puternic odată cu numirea la această biserică, în anul 2010, a pr. paroh Gheorghe Radu și a pr. prof. univ. dr. Gheorghe Istodor.

Continuarea articolului se poate citi în Ziarul Lumina.